گفتگوی داغ سبز با موضوعیت محیطزیست استان کرمان - رادیو ایران صدا
 
درباره وبلاگ


به وبلاگ خودتان خوش آمدید


ورود اعضا:

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 229
بازدید دیروز : 2
بازدید هفته : 238
بازدید ماه : 229
بازدید کل : 98244
تعداد مطالب : 37
تعداد نظرات : 1
تعداد آنلاین : 2

استان بم

بیست و ششمین گفت و گوی داغ سبز با موضوع " محیط زیست استان کرمان" روز پنجشنبه 14 دی ماه اجرا و پخش شد. مهندس محمد درویش و امین میر اسدی - کارشناس محیط زیست و فعال محیط زیست استان کرمان-  به صورت تلفنی در گفت و گوی داغ سبز شرکت داشتند.

 

 پارک های کاغذی

پس از توضیحات مجری برنامه در مورد مشخصات استان کرمان، مهندس درویش سخنان خود را اینگونه اغاز کرد: "در حالیکه درحدود 8 درصد از مساحت کشور در زمره ی مناطق حفاظت شده است، تا چندی پیش، تنها 3 درصد از استان کرمان حفاظت شده بود و این در حالی است که این استان، بزرگترین استان ایران است. در کنفرانس ناگویا ، کشورهای جهان چنین تصویب کردند که هر کشور حداقل 17 درصد از مساحت خود را به مناطق حفاظت شده مبدل کند و این نشان می دهد از نظر کمّی با معیارهای جهانی فاصله داریم."

"چندی پیش مدیرکل محیط زیست استان کرمان از اضافه شدن 11 درصد به مناطق حفاظت شده ی استان سخن گفت. با این حساب، میزان مناطق حفاظت شده در این استان به 16 درصد می رسد، یعنی استان کرمان از بدترین وضعیت در ایران،  به بهترین وضعیت صعود می کند.... اما آقای مدیرکل اشاره کرد: معدنکاران عزیز اصلا نگران نباشند. آنها می توانند کماکان به فعالیت خود در این مناطق ادامه دهند! مشاهده می کنید که آن آماری که اعلام می شود و آن چیزی که باید باشد خیلی تفاوت دارند." 

مجری: آیا اصولا ارائه ی چنین مجوزی به معدنکاران قانونی است؟ 

درویش: " ما طبق قانون، چهار رده ی حفاظتی داریم که بالاترین میزان آن در پارکهای ملی اتفاق می افتد. در رده های بعدی،  در مرکز مناطق تحت حفاظت نباید هیچگونه فعالیت انسانی صورت بگیرد اما در مناطق سپر(بافر)، همسو با اکوتوریسم و صنایع جنبی کشاورزی می توان کارهایی کرد. مصوبه ی جدید سازمان حفاظ از محیط زیست، به تمامی وزارتخانه ها اعم از وزارت راه، وزارت نیرو، وزارت  نفت و ...  اجازه ی هرگونه فعالیت در مناطق حفاظت شده را می دهد که در نوع خود مصوبه ی شگفت انگیزی است. با این مصوبه، مناطق حفاظت شده را دیگر باید پارکهای کاغذی نامید."

"به عنوان مثال،  پارک ملی "خبر" در استان کرمان، در 20 سال اخیر، 70 درصدگونه های خود را از دست داده است و این نشان می دهد که در وضعیت خطیری قرار داریم."

 

سلامتی مردم، فدای اشتغال زایی در استان کرمان

امین میر اسدی در مورد وضعیت محیط زیست کرمان اینگونه آغاز کرد: "مدیریت این استان بسیار طاقت فرساست. وجود کارخانجات بسیار آلوده کننده مانند مس، زغال سنگ و ... اوضاع برخی مناطق را بحرانی نموده است. این استان قابلیت اکوتوریسم بالایی دارد که هنوز از آنها چنان که بایسته است استفاده نشده.

" متاسفانه در استان کرمان، سلامتی مردم را فدای اشتغال زایی می کنیم. یکی از مناطقی که مصداق این حرف است،  معدن مس خاتون آباد است. معدنی روباز که موجب آلودگی هوا، آلودگی صوت و آبهای زیرزمینی و تولید اسید سولفوریک و نشر آن در آب، هوا و خاک منطقه شده است. می خواهم بپرسم که مردم منطقه چه گناهی کرده اندکه باید چنین آلودگی و تبعات آن را متحمل شوند؟ به چه قیمتی برایشان اشتغال زایی می شود؟ مگر استخراج این معدن منوط به اجرای قوانین محیط زیستی نبوده است؟"

امین میر اسدی از سازمان محیط زیست استان کرمان تشکر کرد و گفت: " فعالیت سازمان در منطقه بسیار قابل تقدیر است. با این حال مخاطرات آنقدر زیاد است که همه ی سازمانها در استان باید برای رفع و رجوع آنها به کمک سازمان محیط زیست بیایند"

 

بی آبی، مشکل اصلی استان

میر اسدی در ادامه به مشکلات منابع آبی در استان کرمان اشاره کرد : " خشکسالی وکمبود آب از معضلات اصلی استان کرمان است. بر طبق امارهای علمی،  امسال در شرق کشور 60 درصد کاهش بارندگی داشتیم. بیشتر کشاورزان منطقه وابسته به آب زیرزمینی هستند. چاههای غیر مجاز و استفاده ی بی رویه و غیر اصولی این منابع، موجب نابودی آنها شده است.  متاسفانه در استان کرمان هیچ عملیاتی برای تغذیه منابع زیرزمینی نمی شود. ما چند سال پیش شاهد نشست زمین در منطقه ای از رفسنجان بودیم. این زمین دیگر حتی برای کشاورزی هم به درد نمی خورد."

" در نظر داشته باشیم که  6 میلیون هکتار از استان کرمان، کویر است و اگر مدیریتی بر منابع آبی آن نباشد، این مساحت بیشتر خواهد شد و کارشناسان پیش بینی می کنند که با حفظ این روند، به زودی 3 میلیون هکتار دیگر نیز به مساحت قبلی افزوده خواهد شد."

اکوتوریسم: پتانسیل استان کرمان 

درویش: " بزرگترین پتانسیل های استان کرمان، اکوتوریسم طبیعی و قابلیت  استحصال انرژی های پاک است. این دو پتانسیل در استان مدیریت می گردد یا خیر؟"

میراسدی: " دقیقا همینطور است. ما در شرق استان، جنگلهای باستانی کهور را داریم. کلوت های منحصر بفرد استان و همچنین کویر لوت ، پتانسیلهای اکوتوریسم بالایی دارند. من نمی دانم قابلیت های استان را چگونه توصیف کنم. مناطق سرسبز استان موجب حیرت مسافرین می شود. متاسفانه سیستمی برای ساماندهی اکوتوریسم و فرهنگ سازی در استان مشاهده نمی کنم. باید سیستمی جامع و افرادی دلسوز باشند تا این اوضاع را سامان داد. معتقدم با ساماندهی اکوتوریسم در استان کرمان، دفاع جوامع محلی از محیط زیست و منابع طبیعی استان نیز افزایش خواهد یافت."

"به عنوان مثال، منطقه ای در استان بود که در عرض سالهای 82 تا 85، میزان کل و بز در آن منطقه به شدت افزایش یافت. از مسئولان و محیط بانان منطقه که پرسیدیم، گفتند ما با شکارچیان صحبت کردیم و با فرهنگ سازی، راه شکار درست را به آنها گفتیم و مضرات شکار بی رویه را به آنان آموزش دادیم"

" مردم استان کرمان به محیط زیستشان علاقه مندند. باید یک سیستم خوب در سطح استان باشد تا بتوان این علاقه را به اشکال موثر و درآمد زا و حافظ محیط زیست استان تبدیل نمود" 

فقر سایبری و کم کاری ِ کارشناسان بومی محیط زیست 

در ادامه ، محمد درویش از تحصیل کردگان و فعالان محیط زیست استان کرمان انتقاد کرد و گفت : " خوشبختانه استان کرمان از لحاظ فارغ التحصیل رشته های مرتبط با محیط زیست و منابع طبیعی، به نسبت جمعیت سه میلیونی اش چیزی کم ندارد. اما متاسفانه فعالیت این کارشناسان در سطح پایینی قرار دارد. ما تنها یک وبلاگ محیط زیستی نسبتا فعال در استان کرمان داریم که مطالبات محیط زیستی منطقه اش را به گوش ایرانیان دیگر برساند. چرا پهناور ترین استان ایران (که شاید چند برابر کشورهایی مانند سویس، اطریش و ... مساحت دارد) این چنین در جامعه ی مجازی مهجور مانده است؟ وقتی ما خودمان به ملاحظات محیط زیستی منطقه مان اهمیت نمی دهیم از مدیران صنایع چه انتظاری داریم؟" 

"استان کرمان در آستانه ی بحران اکولوژیکی قرار دارد. 1.6 میلیارد متر مکعب تراز منفی آبخوانهای این استان است. با این حال راندمان آبیاری در استان در بهترین حالت از 30 درصد تجاوز نمی کند. پرسش اصلی این است که چرا همچنان باید آبیاری برق-آبی حرف اول را در آبیاری کشاورزی بزند؟"

"استان کرمان اگر به استحصال انرژی های نو روی می آورد می توانست بانک انرژی عظیمی برای ایرانیان باشد اما با روند فعلی دارد به سمت یک ناپایداری وحشتناک می رود و حال ما می خواهیم با انتقال آب از خلیج فارس یا از سرشاخه های کارون، هزینه ای دیگر بر ملت تحمیل کنیم. جوامع محلی و فعالان بومی محیط زیست، بیشترین مسئولیت را در این زمینه دارند."

امین میر اسدی با چنین موضوعی موافقت کرد و گفت : " نمی دانم چرا نخبگان محلی در برابر معضلات محیط زیستی سکوت کرده اند. با این حال ما داریم با آنها رایزنی می کنیم تا در فضای مجازی بیشتر از اکنون فعالیت کنیم. من همین جا قول می دهم که این فعالیت، چندین برابر خواهد شد."




 
 
نویسندگان
پیوندها
آخرین مطالب